top of page

About Us

Children Studying Alphabet

BH

 

Keren Hachnuch (KH) Educational Fund was established at the end of the Covid-19 pandemic.


Education is never finished. As a result, the financial support necessary to fund educational projects is endless.


Many meetings and discussions concerning the real needs of our children and of Lubavitch educational institutions in the GTA have concluded with the decision to establish an educational trust which will fundraise for and support projects that are not and cannot be considered in schools’ budgets.

                                                                                                              
KH – Educational Fund’s first goal is to provide financial support to our dedicated educators to assist them with their yomim tovim needs and with family simchos. Ultimately, its goal is to sponsor educational projects that will leave a permanent and positive influence upon our children and our educational institutions.

 

Nothing is more important than education! All begins with education and ends with education.


Every dollar, every donation will be directed towards its goal.  There will be no administration or overhead that requires funding.


Please join our team of donors already generously supporting us so that we can continue to dedicate our time and funds to advance education in our community.

 

We have a long way to go.  With Hashem’s help and your warm support we can achieve all of our goals.


For references and additional information please feel free to contact our Mara d’asra, Harav Dovid Schochet, Shlita (905-886-1544) or Rabbi Shmuel Chaim Reidel (647-785-5594) who are assisting us with the “Keren Hachinuch – Educational Fund” project.

 

Rabbi Schochet and Rabbi Reidel will each receive a full accounting of every dollar raised and distributed.


You can make your tax-deductible donation payable to JHF (Jewish Heritage Foundation) and mail it to

Keren Hachinuch

Please Note on check: For Keren Hachinuch Fund.

 

For online secure donations – please click the link below:

https://thechesedfund.com/lamplighterfoundation/khfund

Thank you so much and wishing you and your family success and true yidishe and Torah nachas from your family!

 

Rabbi Mottel Wechter (647-221-1741) – Project Manager

"מעל לכל התלמוד פונה אלינו בדרישה יתירה להתייחס לעניים ולקשי יום באהבה ובטוב לב. יש לעזור לעני להבין שאינו בזוי מחמת דכיו, ושאחרים משתתפים בצערו, שהוא נחשב כאח, כבן לאותו אב, ושאנחנו רק מצטערים על כך שאיננו יכולים לעזור לו יותר. מי שנותן מלחמו לעני יזכה לברכות המנויות בישעיהו: "הֲלוֹא פָרֹס לָרָעֵב לַחְמֶךָ... אָז יִבָּקַע כַּשַּׁחַר אוֹרֶךָ, וַאֲרֻכָתְךָ מְהֵרָה תִצְמָח; וְהָלַךְ לְפָנֶיךָ צִדְקֶךָ, כְּבוֹד יְהוָה יַאַסְפֶךָ... אָז תִּקְרָא וַיהוָה יַעֲנֶה, תְּשַׁוַּע וְיֹאמַר הִנֵּנִי" (ישעיהו נ"ח. ז'-ט'). 

אם הוא גם מוסיף לחנם את העניים במילים חמות, וחולק אתם לא רק את לחמו אלא גם את "נפשו", כלשון הנביא, הוא יזכה גם לאחת עשרה הברכות המנויות שם: "וְתָפֵק לָרָעֵב נַפְשֶׁךָ, וְנֶפֶשׁ נַעֲנָה תַּשְׂבִּיעַ; וְזָרַח בַּחֹשֶׁךְ אוֹרֶךָ, וַאֲפֵלָתְךָ כַּצָּהֳרָיִם. וְנָחֲךָ יְהוָה, תָּמִיד, וְהִשְׂבִּיעַ בְּצַחְצָחוֹת נַפְשֶׁךָ, וְעַצְמֹתֶיךָ יַחֲלִיץ; וְהָיִיתָ, כְּגַן רָוֶה, וּכְמוֹצָא מַיִם, אֲשֶׁר לֹא-יְכַזְּבוּ מֵימָיו.  וּבָנוּ מִמְּךָ חָרְבוֹת עוֹלָם, מוֹסְדֵי דוֹר-וָדוֹר תְּקוֹמֵם; וְקֹרָא לְךָ גֹּדֵר פֶּרֶץ, מְשֹׁבֵב נְתִיבוֹת לָשָׁבֶת". (ישעיהו נ"ח. י'-י"ב).

אוסף כתבי רש"ר הירש. כרך ד', עמוד ר"ט. חינוך יהודי.

ועד״ז בנוגע לכבוד תלמידי חכמים (״מאן מלכי רבנן״) — לדאוג שפרנסתו של המלמד תהי׳ באופן של הרחבה, כך שלא יצטרך לחיות מתוך דוחק וצמצום כו׳, ובודאי - שתנתן בזמנה כו׳!

 

כלומר: לא לחשוב שהוא ״אדם חשוב״ מכיון שהוא ״עשיר״ וכו׳, ואילו ה״מלמד״ הוא ״בטלן״ שאינו מסוגל לעסוק בעניני מסחר, ולכן נתנו לו את התפקיד להיות ״מלמד תינוקות״ — אדרבה: חשיבותו של ה״מלמד״ גדולה ביותר, מכיון שהוא מקיים את המצוה ד״ושננתם לבניך״, ועד כדי כך — שמלמדי תינוקות הם ״נטורי קרתא״!

 

... ומזה מובנת גודל חשיבותם ומעלתם של ה״מלמדים״ — בהיותם ״נטורי קרתא״, היינו, שהם שומרים על העיר והשכונה וביתו של כאו״א מישראל, שלא יכנסו שמה ענינים בלתי־רצויים כו׳,

 

ולכן, צריכים להשתדל בכבודם של ה״מלמדים״, ובודאי — לדאוג לפרנסתם באופן של הרחבה כו׳,

 

ובפרט שנוסף על הענין דכבוד תלמידי חכמים, נוגע הדבר גם לאופן החינוך והלימוד עם התלמידים, כי — כאשר המלמד מוטרד מדאגות הפרנסה, הרי מטבע הדברים שענין זה מונע את התמסרותו של המלמד לחינוך ולימוד עם התלמידים בתכלית השלימות! ואז — האשמה אינה על המלמד, כי אם על אלה שהיו צריכים לדאוג לפרנסתו, ולא עשו זאת באופן המתאים!

 

 

(הרבי מליובאוויטש זצ"ל. ש"פ ויק"פ תשמ"ג. סעיף ל"ב).

bottom of page